Táto webová stránka používa na účely poskytovania služieb súbory cookie. Používaním stránky vyjadrujete svoj súhlas s používaním súborov cookie. Rozumiem Viac info
Streda, 25. apríla 2018, meniny má Marek, zajtra Jaroslava.
Chcete dostávať informácie o novinkách a obchodných ponukách? Zaregistrujte svoj e-mail.
OK
Úvod / Záhrada / Pestovanie rastlín - tipy a triky / Vrúbľovanie ovocných stromov

Vrúbľovanie ovocných stromov

stepenie-jabloniVrúbľovanie a štepenie ovocných drevín patrí k najčastejším spôsobom získania nových stromčekov.

    Na vrúbľovanie ovocných drevín sa máme dôkladne pripraviť. Vrúble, to znamená jednoročné výhonky odoberáme z vybraných a kvalitných stromov ešte pred príchodom silných mrazov, vrúble si narežeme už v decembri, označíme menovkou a uložíme, najlepšie do pripravených, vykopaných jám priamo v záhradke.
Miesto vyberieme niekde pod korunami stromov alebo zo severnej časti budov, aby nám vrúble do času štepenia čo najdlhšie vydržali. Môžeme ich uložiť aj do vhodných pivníc, len musíme dávať pozor, aby nám vrúble nevypučali, nescvrkli sa a pod.

Pokiaľ máme vrúble uložené v záhradke, pri štepení aj v neskorších termínoch majú veľmi dobrú pružnosť, dostatok vody a výsledky štepenia sú úspešné.Neskoro odoberané vrúble, sú na štepenie nevhodné. Ak narežeme vrúble z čerešní, višní, ríbezlí a ďalších druhov neskoro a ideme štepiť, často sa nám stáva, že vrúble nám po zaštepení vyrašia, ale za chvíľu nám zvädnú a z ujateľnosti sme opäť sklamaní. Príčinou býva to, že v neskoro narezaných vrúbľoch (marec) už prebieha činnosť pletív, takže vrúble po naštepení vplyvom prúdiaceho života vo vrúbli a prísunu miazgy z podpníka rýchle vypučia, no nestačia spolu zrásť s podpníkom, a preto vädnú. Pri jarnom štepení je veľmi dôležité, aby boli vrúble narezané v čase vegetačného pokoja, to znamená v mesiacoch december – január.

Kedy začíname vrúbľovať?
Ak máme vykopané vegetatívne podpníky jabloní a sú uložené v pivniciach, môžeme začať štepiť v ruke už v mesiacoch november – december a pokračujeme v ďalších jarných mesiacoch, čiže staršie rastúce stromčeky preštepujeme až v čase miazgy, t. j. v mesiacoch apríl – máj.

Na vrúbľovanie sa dôkladne pripravíme. Pri štepení musíme mať v prvom rade ostré náradie, to znamená dobre naostrený štepársky nôž, nožnice, štepársku pásku, štepársky vosk a kvalitné vrúble. Rez na vrúbli a podpníku musí byť hladký, rovný, primerane dlhý, čiže k tomu potrebujeme kvalitné náradie.

Ako postupujeme pri štepení v ruke?
Tento názov, čiže vrúbľovanie, sa používa s veľkou obľubou najmä pri vrúbľovaní jabloní, ríbezlí, egrešov, viniča a pod. Podstatou úspechu je, aby hrúbka podpníka a vrúbľa bola približne rovnaká. Hladkým spojkovacím rezom urobíme rovnaký rez na vrúbli a podpníku. Rezné rany vrúbľa a podpníka zaviažeme s páskou z PVC a vrchnú časť vrúbľa zatrieme štepárskym voskom.

Úspechom vrúbľovania je hladká rezná plocha, ktorá slúži na to, aby vrúbeľ a podpník mohli zrásť. Pri tomto spôsobe štepenia má odrezaný vrúbeľ len dva púčiky, ten prvý je oproti púčiku z podpníka a druhý púčik z vrúbľa slúži na dopestovanie nového stromčeka. Takže z toho vyplýva, že vrúbeľ má mať po naštepení len jeden púčik.

Ako preštepujeme staršie ovocné stromy?

Ak nám odroda v záhradke nesplnila naše predpoklady, či už kvalitou svojich plodov alebo máme vysadených viac stromov tej istej, napr. veľmi skoro dozrievajúcej odrody, môžeme tieto stromy preštepiť inou odrodou. Hrúbka a priemer preštepovaných konárov, by nemal byť väčší ako 10 cm. Ovocné stromy preštepujeme až v čase miazgy, to znamená, keď sa dá kôra ľahko odlúpiť  od drevnej časti konára. Korunu ovocného stromčeka pred vrúbľovaním upravíme. Nepreštepujeme naraz celý strom, ale v jednom roku preštepíme asi 1/3 hlavných kostrových konárov. Ak by sme preštepili všetky konáre naraz, ovocný  strom nedokáže dostatočne zásobovať asimilátmi koreňovú sústavu. Ďalšie konáre postupne preštepíme v ďalších rokoch, podľa ujateľnosti vrúbľov a kondícií stromov o 2 – 3 roky.

Kostrové konáre zrežeme čím bližšie ku kmeňu stromov, aby sme dopestovali novú korunku stromčekov v prijateľnej výške na ďalšie dopestovanie korún. Podľa priemeru konárov používame na preštepovanie 3 - 5 vrúbľov. Vrúble po naštepení majú mať len 2 – 3 púčiky nad miestom štepenia. Ak sú vrúble dobre vložené, môžeme vrúbľovať od apríla do konca mája.

Prijaté vrúble sa veľmi často vylamujú, takže ku konárom pripevníme vhodne upravenú oporu, pripevníme vhodnú paličku, aby rastúce letorasty nepoškodilo sadajúce vtáctvo, silný vietor a pod.

Ako postupujeme v ošetrovaní preštepených stromov v ďalších rokoch.
V ďalšom roku po vrúbľovaní upravíme jednotlivé výhonky tak, že ich primerane skrátime približne o 1/3 dĺžky, aby sa nám vhodne rozvetvili. V ďalších rokoch však už žiadne skracovanie jednoročných výhonkov nerobíme, pretože by sme vytvárali len silné rozvetvenia výhonkov bez plodonosných púčikov. Z korún stromov odstránime len tie výhonky, ktoré nám tvoriacu sa korunku zahusťujú. Nadbytočné a korunku zahusťujúce letorasty môžeme odstraňovať aj letným rezom, prípadne vylamovaním letorastov počas vegetácie. V druhom roku po preštepení povolíme štepársku pásku, pričom dávame pozor, aby nedošlo k vylámaniu naštepených vrúbľov.

Čo je to vrúbľovanie do boku?
Tento spôsob štepenia je veľmi obľúbený a dobre výsledky dosiahneme najmä pri čerešniach, višniach, ríbezliach, egrešoch a ďalších druhoch. Vrúbľovať môžeme na jar, ale veľmi dobré výsledky sa dosahujú aj pri vrúbľovaní v auguste.

Vrúble pri tomto štepení používame priamo zo stromu. Listovú plochu z letorastov odstránime. Podpníky alebo konáre upravíme tak, aby nad vrúbľovaním do boku ostala určitá časť výhonku s listami, ktoré  budú privádzať asimiláty na lepšiu ujateľnosť vrúbľov. Na podpníku urobíme hladký zárez tak, že jazýček o 1/3 skrátime. Na vrúbli urobíme hladký spojkovací, približne 3 cm dlhý rez. Takto upravený vrúbeľ páskou PVC priviažeme k podpníku a vrchnú časť vrúbľa zatrieme štepárskym voskom. Do podpníka môžeme navrúbľovať aj dve odrody napr. skoršiu a neskoršie dozrievajúcu čerešňu alebo dve odrody višní a pod., najmä keď máme v záhradke menej miesta a chceme mať viac odrôd z postupne dozrievajúcim ovocím.

Naštepené vrúble nám do konca jesene zrastú s podpníkom, ale nevyrašia. V budúcom roku vrchnú časť podpníka nad miestom štepenia odstránime, aby naštepený vrúbeľ mohol pokračovať v raste.


Autorom článku je Ing. Eduard Jakubek
www.zahradkaripresov.wz.cz






Komentáre (0)

Tento článok ešte nikto nekomentoval...

Pridať komentár

 E-mail: *
 Meno: *
 Titulok:
 Text:
 
 Odpíšte kód: *