Táto webová stránka používa na účely poskytovania služieb súbory cookie. Používaním stránky vyjadrujete svoj súhlas s používaním súborov cookie. Rozumiem Viac info
Pondelok, 23. júla 2018, meniny má Olga, zajtra Vladimír.
Chcete dostávať informácie o novinkách a obchodných ponukách? Zaregistrujte svoj e-mail.
OK
Úvod / Záhrada / Ovocná záhrada / Príprava vrúbľov na štepenie

Príprava vrúbľov na štepenie

konarikPočas zimných mesiacov často študujeme literatúru a rozmýšľame, čo by sme na jar v ovocnej časti záhradky zmenili, ktorú odrodu by sme preštepili a pod. Jednou, z takýchto zaujímavých vecí, je pre nás záhradkárov aj príprava vrúbľov na štepenie a ich uloženie počas zimných mesiacov.

Odberu vrúbľov, ale najmä ich uskladneniu venujeme najväčšiu pozornosť, pretože často krát sme veľmi sklamaní, keď po zaštepení máme veľmi nízku ujateľnosť, najmä pri preštepovaní kôstkovín, ako sú čerešne, višne, marhule, ale aj iné ovocné dreviny. Pri neskoro odobratých vrúbľoch je ujateľnosť veľmi nízka, pretože po naštepení vrúble síce vytvoria malé lístočky, ale tie čoskoro zaschnú.

     Vrúble režeme v decembri až začiatkom januára pred príchodom silných mrazov. Berieme ich vyzreté o hrúbke ceruzky, najlepšie z južnej časti ovocného stromu.

Vrúble dávame do pripravených jamiek, ktoré sme si už predtým vykopali pod korunou ovocného stromu tak, aby boli chránené pred priamym slnečným žiarením.

Vrúble pod korunami stromov nám vydržia veľmi dlho a prirodzená vlhká zemina spôsobí, že vrúble sú pri štepení čerstvé, pevné a môžu sa na štepenie použiť aj v neskorších jarných mesiacoch (apríl – jún).

Najväčšie chyby pri odbere vrúbľov:

  • Pri neskoro odobratých vrúbľoch v ich pletivách už prebieha prúdenie živín, a preto ak nastane miesto spojenia vrúbľa s podpníkom, vrúbeľ vytvorí lístky, no tie však po určitom čase zvädnú a vyschnú.
  • Vrúble uskladnené v pivniciach nám často zaschnú, sú scvrknuté, poprípade vyrašené, nemajú miazgu – preto je ujateľnosť veľmi nízka.
  • Vrúble uložené v chladničke často krát tiež zaschnú, strácajú pružnosť, ujateľnosť je potom taktiež veľmi nízka.
  • Vrúble neberieme z chorých stromov, napadnutých vírusovou chorobou (šárka sliviek, gumovitosť jabloní a pod.).

Autorom článku je  Ing. Eduard Jakubek
www.zahradkaripresov.wz.cz






Komentáre (0)

Tento článok ešte nikto nekomentoval...

Pridať komentár

 E-mail: *
 Meno: *
 Titulok:
 Text:
 
 Odpíšte kód: *